Over mij

Mijn zoektocht naar verbinding

Mijn naam is Anna Elizabeth Keemink. Van jongs af aan ben ik al een paardenmeisje. Op mijn achtste ging ik met een vriendinnetje mee die paardreed. Ik heb de paarden in mijn hart gesloten om ze nooit meer los te laten. Toch heeft het even geduurd voordat ik in zag wat voor moois ze brengen.

Voordat ik paardencoach ben geworden werkte ik fulltime op kantoor. Ik was op mijn werk en in het dagelijks leven druk met het vervullen van allerlei rollen en het pleasen van anderen. Mijn gedachtegang was als anderen gelukkig zijn, dan heb ik het goed gedaan. Ik ging altijd maar door en was mijn eigen wensen totaal vergeten. Tot het moment dat ik niet meer kon, dat ik alleen nog maar ruimte voor mezelf overhad.

Portretfoto Anna Elizabeth
Anna Elizabeth

Mijn zoektocht begon in 2017. Ik was goed in mijn werk, maar het was niet mijn passie. Ik begon met zoeken naar waar dat dan wel lag. Al eerder had ik nagedacht over coachen en het weer afgeschoven. Teveel excuses kon ik opnoemen, waarvan eentje was dat ik er nog niet genoeg levenservaring voor had. Tijdens het zoeken op Google kwam ik de opleiding Equine Assisted Coach tegen van de Keulseweg. Ik schreef me in voor de open dag en voor het eerst in mijn hele leven had ik een baan gevonden die als thuis voelde, die niet als werken voelde.  

December 2017 haalde ik mijn diploma, ik zat vol energie om te beginnen, om te starten naast mijn toenmalige baan. Mijn leven kwam een maand later met een knal tot stilstand. Ik had een auto-ongeluk met als resultaat een whiplash. Ook op dit moment zorgde ik niet voor mezelf, ik moest toch werken en helpen op stal en het verdiepingsjaar van de Equine Assisted Coach doen en…. Ik kon nog lopen en nadenken dus in mijn hoofd viel het mee. Ik deed mijn best rustig aan te doen en mijn lichaam de tijd te gunnen te herstellen, maar voor mij betekende dat 50 rijden waar je 50 mag, in plaats van 80.

Een paar maanden later kreeg ik mijzelf amper de trap op naar mijn voordeur. De enige reden dat ik het heb gehaald was omdat ik in zag dat gaan slapen op de trap niet het slimste plan was. Ik was zo moe, zo op, dat ik alleen nog maar ruimte had voor mezelf. De wensen van anderen, dat proberen te doen waarvan ik dacht dat anderen dat ik zou moeten doen, kon voor mij voor het eerst niet meer schelen. Ik heb een zwaar revalidatietraject gevolgd en langzaamaan ben ik van overlevingsstand overgestapt naar het vinden van mezelf.

Er is een quote van omdenken: iedereen tevreden houden lukt je nooit. Want als je dat doet, is er maar een persoon ongelukkig, jij.

Hier wil ik graag aan toevoegen dat als je een pleaser bent het niet betekent dat je anderen moet pleasen. Dit is een keuze die je maakt, je kunt namelijk ook jezelf pleasen. Hoe lastig dit is, weet ik zelf. Iemand heeft hulp nodig, het is iets wat jij kan en wat jij leuk vind, waarom zou je het dan niet doen? Omdat het kan betekenen, dat je hiervoor tijd voor jezelf gaat inleveren. Als ik iets voor een ander doe, is dat minder tijd voor mezelf. En is er de kans dat ik daarna op de bank zit bij te komen, in plaats van dat ik iets voor mezelf ga doen. Door hier mee bij stil te staan en bewust te zijn over de dingen waar ik besluit aandacht aan te besteden heb ik mij nog nooit zo goed gevoeld als nu. Ik ben losser in mijn lijf als voor het ongeluk, ik heb geleerd te herkennen waar ik behoefte aan heb en ik heb om hulp leren vragen. 

Als coach heeft me dit geholpen, want ik heb zelf meegemaakt dat het belangrijk is om je eigen tempo te volgen. Verbinding met jezelf is niet een knopje die ik voor jou kan installeren die je om kan schakelen en die dan vervolgens altijd ingeschakeld is. Het is net een wifiverbinding. Soms is het sterk, soms is het even weg, maar het is altijd terug te halen. 

Ik ben mening dat je de beste bijdrage aan de wereld kan geven, als je in verbinding bent met jezelf. En ik ben ervan overtuigd dat je dit gelijktijdig kan ontdekken. Juist door te geven en te voelen hoe dit gaat kun je beter in verbinding met jezelf komen. Beide versterken en helpen elkaar. 

Anna Elizabeth omringd door drie paarden
Opgenomen in de kudde